Resepi Sambal Nasi Lemak untuk berniaga

Sambal ibu.

(Resepi ni boleh tahan di luar selama empat hari tak basi)

1kilo bawang besar-mayang dan goreng hingga kuning

400GM CILI KERING GEMUK

SERAI -4 BATANG

DAUN PANDAN

HALIA-SENDUK KECIL

LENGKUAS-SENDUK KECIL

masuk air rebusan daging

air asam jawa-masak sikit

1/2 kilo gula.

Rendang

daging-1kilo

stock 2 senduk besar(air rebusan daging)

daging,paru,perut-rebus dahulu

ayam-tak payah rebus

halia-1/2 senduk kecil

lengkuas-1/2 senduk kecil

bawang merah-1/2 senduk kecil

kunyit hidup-1/2 senduk kecil

1 batang serai-hiris

150gm santan

gunakan minyak untuk pecah minyak

last-masukkan cili

gula banyak.

rendang tok-cili kering/limau purut/kicap banyak

rendang biasa-cili kering/limau purut/kicap sikit

rendang padang-cili api/daun kunyit

nota;2kilo ayam-14 ketul

2.2 kilo ayam-15 ketul

About these ads

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s