Resepi membuat roti manis/ bun

groti

Bahan-bahan.

high protein flour-400gram

plain flour-200 gram

fine salt-8gram

Caster sugar-100 gram

Butter-60 gram

shortening-40gram

eggs-b grade-2 nos

milk powder-35gram

instant yeast 15 gram

improver-5 gram

cool/ice water-240gram

methods-combine the flour,salt,sugar,milk powder,yeast and improver into a bowl,pour in eggs and cool water stir in slow speed two minutes.put butter &shortening stir another one minutes.Change to second speed stir for seven minutes.Rest the dough for five minutes.then divide into each dpogh 40gm/50 gram and rol the dough into round shape and rest another few minutes.

Bentuk yang anda kehendaki dan isi inti yang anda kehendaki.

Resepi di atas boleh juga untuk membuat donut.beli acuan donut dan taburkan gula selepas di goreng.

Baking time 10-12 minutes/temperature 200C.

nota_semasa memgolek kan dough bulat-bulat diatas marbel/plastik pastikan kulit licin dan berkilat dan tidak melekat ditangan.Semua perkakas mesti kering dari bahan dan tidak basah.Resepi tidak boleh dibiarkan semalaman suhu diluar bilik takut keras keesokan paginya bila dibakar.Untuk menyimpan semalaman letak di dalam peti sejuk.baru dibakar keesokan harinya.

Contoh resepi diatas menggunakan mesin pengisar kormesil dan untuk perniaagaan komersil.

Untuk kegunaan rumah boleh menggunakan resepi yang diatas tetapi mengisar mengambil waktu yang lebih lama

Contoh Cara manual cara Chef wan seperti gambarajah boleh juga digunakan untuk resepi di atas.

roti

About these ads

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s