Ketupat!!Oh! ketupat ku!


Kita tak lama lagi menyambuthari raya.Tentu pening macamana nak buat ketupat ye.Di sini saya ada tip untuk buat ketupat tahan lama.

*Pilih daun ketupat/kelongsong yang bewarna kuning kehijauan.yang tidak ada cacat atau layu kerana daun yang dah lama.Ini memastikan beras tetap bersih dan putih.

*Tambahkan sedikit air kapur sirih/kapur makan pada beras yang dicuci sebelum di masukkan ke dalam kelongsong ketupat.Air kapur sirih  membuat ketupat awet dan tahan lama kerana tak cepat basi.Untuk lebih sedap letak sedikit garam pada beras.

*Semasa merebus bila air dah kering letak air panas untuk membersihkan kotoran yang melekat di daun ketupat yang sudah di rebus.

*Untuk ketupat tak cepat basi simpan dalam peti sejuk,bila dihidangkan biarkan ketupat dalam suhu bilik

sampai hilang kesejukan dan rebus dalam air mendidih selama 30 minit.kemudian titiskan atau keringkan seketika sebelum di hidang.Selamat mencuba.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s