Pais ikan

bahan-bahan

1kg ikan bawal,kembung ,keli,tongkol atau tenggiri/atau ayam

daun pucuk ubi.

daun pucuk paku

daun pisang-pembungkus

5 biji belimbing buluh

2 jari lengkuas-dihiris melintang

5helai daun limau purut

5helai daun salam

sedikit cili padi.

sedikit lengkuas dan serai untuk hirisan.

rempah dihaluskan

5 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

10biji buah keras

1/2 ibu jari kunyit

1sudu teh belacan

1 sudu teh garam

1 sudu teh gula

1 kiub ayam

2 cawan santan

Cara-cara

bersihkan ikan.Masak  santan bersama rempah yang dihaluskan ,daun pucuk ubi,pucuk paku  sehingga pekat.akhir sekali masukkan ikan(jangan kacau ikan sehingga hancur.Bungkus ikan dalam daun pisang bersama kuah santan,diatasnya beri potongan serai,lengkuas ,belimbing dan cili padi.letakkan dalam tray aluminium dan bakar dalam oven.hidangkan panas.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s