Rich fruit cake

225g sultanas

225g currants

225g raisins

125gglace cherries

50g ground almond

1/2 cup orange juice-for soaking the fruits

225g plain flour

50g self raising flour

1tsp mixed spice

1tsp cinnamon

1/4 nutmeg

1/4 tsp salt

50g almonds,unblanced and cut

225g butter

225g dark brown molasses sugar

4 eggs lightly beaten.

cara-cara

rendam,sultanas,currants,raisings,cherries dan cut almond semalaman dengan juice oren(perahan/biasa brandy ).panaskan oven pada 215c.ayak bersama dua jenis tepung,mixed spice tadi,cinnamon,nutmeg dan garam.campurkan ground almond.pukul telur di tempat lain dan campurkan sedikit demi sedikit ke dalam butter dan sugar tadi.(maaf translate ke bahasa).kacau adunan dan masukkan tepung dan mix fruit berselang seli-jangan gunakan mixer.gunakan senduk.

Masukkan ke dalam tin yang sudah di taruk lining paper seperti di gambarajah .tin bersaiz  7.5cm dalan x 18cm lebar untuk kek empat segi dan bulat saiz 20cm lebar x7.5cm tinggi.sorokkan mix fruit dalam adunan supaya tidak hangus semasa membakar.masak selama 3-4 jam.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s