kek buah kukus

Ini adalah respi yang say belajar dari chef li training centre.Kalau anda nak berniaga boleh guna resepi ni untuk jualan hari raya.Boleh simpan lama dalam peti sejuk.

1kg marjerin

1200 gram tepung gandun-(1/3 dari 1200 gram tepung diasingkan )

500gram gula

800 gram telur(pecah dan timbang)

1 1/2 kg buah-buah campuran

2 tin besar susu pekat

2sudu teh baking powder

1sdt bread improver

2 sdt jus oren

Cara-cara

1-pukul gula,marjerin hingga kembang

2-masukkan susu dan pukul sampai gebu.

3-masukkan telur dan pukul hingga sebati.Masukkan tepung yang sudah dicampur/ayak bersama bahan penaik

4-masukkan buah campuran yang sudah digaulkan dengan 1/3tepung yang diasingkan tadi supaya buah tidak tenggelam dalam adunan cake.Gaul semua hingga rata menggunakan senduk kayu.

5-kukus sehingga 4-6 jam-Pastikan panaskan dulu steamer dan  wap panas telah keluar baru masukkan adunan kek.

6-1 jam pertama api kuat-jam berikutnya api perlahan.untuk mengelakkan air keluar dan masuk ke dalam adunan kek tutup dengan kain  tudung steamer supaya air wap tidak membasahkan cake.

7-sejukkan dan jika ingin di simpan lama bungkus dengan aluminium foil dan simpan dalam freezer.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s