Kek kukus buah gula hangus

1 1/2 cawan(250gram ) gula pasir-hanguskan(Cara lihat cara buat karamel)

250g marjerin

100 g gula halus

5biji telur

150ml susu pekat

400g tepung gandum

1sdt baking powder

1sdt soda bikarbonat

1 biji parutan limau sunskist

300 gram buah campuran-cincang halus

100gram kacang pecan(panggang dan cincang)/optional

cara-cara

1-pukul gula dan marjerin sehingga kembang

2-masukkan telur dan pukul sebati

3-tuangkan susu dan gula hangus ,kacau sebati

4-bahagikan tepung yang sudah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat kepada 3 bahagian.

5-Masukkan bahagian pertama ke dalam adunan dan satu bahagian lagi di gaul dengan buah campuran.

6-masukkan jus limau sunskist dan kacau sebati menggunakan senduk.akhir sekali masukkan mix fruit dan kacang pecan.dam masukkan tepung baki tadi untuk penghabisan.Gaul gunakan senduk kayu.kukus selama 4 jam 30 minit.

7-pastikan pengukus berwap dan panas sebelum dimasukkan kek buah.Tutup dengan kain penutup kukus supaya wap air tidak msuk ke dalam kek.Api  jam pertama besar jam berikutnya kecil.

8.setelah sejuk simpan dalam alumunium foil dan freezer untuk tahan lama.

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Kek kukus buah gula hangus

  1. liza

    hi,
    nk tya ler, camne nk buat kek buah nih supaya buah nyer x mendap ke bwh yek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s