Kek lapis pandan

Bahan A-sponge cake

300g tepung sponge mix

6 biji telur

75gram air

1/4 sdt ovelete/quick 75/super sponge

Bahan B

75g minyak masak(butter/marjerin yang dicairkan)

bahan toping

1000 gram santan yand diperah dengan daun pandan .

100g gula

1 bungkus tepung honkee

1 pek agar-agar-nona/serbuk yang ada gula warna hijau

pewarna hijau

Cara-cara

pukul semua bahan a hingga kembang-seperti pukul adunan bahulu.lama sikit

perlahankan kelajuan mesin dan masukkan bahan b dan gaul rata menggunakan senduk.jangan pukul lama nanti minyak dan adunan yang dipukul lama membantatkan sponge cake.tuangkan ke dalam 2 loyang loose tin bulat/4 segi  bersaiz 10cm diameter atau 12cm loyang yang sudah diletakkan kertas minyak yang di sapu marjerin dan ditabur tepung dan bakar 180c. selama 30 minit.perhatikan suhu dan masa sebab kek sponge sangat sensitif.

bahan toping masukkan semua bahan ke dalam periuk seperti membuat agar-agar  ,kacau hingga likat dan tidak berketul-ketul.tapis dan  dan tuang keatas kek sponge  yang bersuhu bilik di dalam loose tin .sejukkan.setelah kedua kek tadi sejuk letakkan kedua kek menjadi satu kek berselang seli kek sponge dan kek hijau pandan .sejukkan dalam peti sejuk

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s