Mushroom steak

sekeping daging topside

2 sudu kicap cair

2 sudu perahan halia

1 sudu sos tiram

1 sudu papain tenderizer/jus betik-pelembut daging

cara-cara

perapkan daging dengan semua bahan selama 10 minit.kemudian bakar dengan api sederhana diatas hotplate.curahkan sos cendawan seperti resepi.

tips

-jangan gunakan garam unrtuk perap daging kerana boleh mengeraskan daging..steak yang sudah masak boleh ditaburkan garam halus.

-jangan guna api perlahan untuk membakar steak-nanti liat dan keras dagingnya.

-jika daging steak tipis kurang dari 2cm,penghujung daging mesti dipotong setiap sudut untuk elakkan bengkok atau melengkokng bila di bakar.

-hanya bakar daging steak atas hotplate .tidak boleh gunakan oven dan microwave.nanti keras dan liat.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s