Cara buat Boston Cheese Cake

Ini adalah resepi dari chef Alex Goh.Gambar dari buku yang ditulis penyediaan kek kreatif chef Alex Goh .

Bahan-bahan

a

150ml susu

20g gula

3 biji kuning telur

20g tepung jagung

b

250g krim keju

c

parutan kulit 1/2 biji limau

130ml krim putar/whipping cream

d

2 sudu besar tepung

60 gram kismis

e

3 biji putih telur

60g gula

1 sudu jus limau

cara-cara

1-didihkan 100ml susu dengan gula dari a.campur semua baki bahan seperti susu,kuning telur dan tepung jagung dan adun.terus memasak sehingga pekat.biar sejuk dan ketepikan.

2-pukul krim keju sehingga lembut dan tidak berbintil-bintil.tambah ke -a-yang sudah sejuk.adun hingga sempurna.

3-campur c dan gaul sebati

4-campur d dan pukul hingga rata

5-putar putih telur di -e-hingga berbuih.tambah gula dan jus limau.terus pukulhingga pekat.kemudian tambah adunan keju dan adun.

6-alas kertas minyak di dasar dan tepi acuan bulat/loose tin ring  9 inci.sekeliling luar tin balut dengan  ak aluminium foil supaya tidak cepat hangus.

7-letakkan kek sponge di dasar loose tin dan tuang adunan keju di dalamnya.rendam dalam air tidak lebih 1/4 tinggi tin dan bakar tin kek keju dalam oven yang berisi air di dasarnya.lihat g/rajah

8-pukul pada suhu 150c selama 2 jam atau bahagian tengah sudah masak dan permukaan menjadi kuning keemasan.keluarkan kek siap di hidang.potong bila sejuk menggunakan benang atau pisau panas.

ag

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Cara buat Boston Cheese Cake

  1. annie chang

    macamana buat cake ini supaya tak basah…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s