Yougurt Apple Cake

Resepi dari Chef Alex Goh-dipetik dari buku Penyediaan kek Kreatif.

aple-cake

a

250g mentega-sedap pakai butter

230g gula

b

5 biji telur

c

120ml yoghurt

d

315g tepung

1 sudu serbuk penaik

1/4 sudu bikarbonat

e

3 biji epal,asingkan kulit dan potong kiub-kiub kecil

50g kismis

1/2 sudu serbuk kulit kayu manis

Cara-cara

-putar a hingga lembut

-campur b dan putar sehingga lembut dan tidak berbintil

-campur c dan d sedikit secara bergilir-gilir dan kemudian pukul sehingga sebati

-rebus kiub epal di (e) supaya lembut.tambah kismis dan serbuk kayu manis kacau rata..sejukkan dan -tambah(E) ke dalam adunan tadi gaul hingga sebati

-tuang adunan ke dalam loyang 9 “yang sudah disapu minyak dan di alas kertas

-bakar suhu 175 c selama 60 minit.biarkan ia sejuk sebentar dan keluarkan.

-sapu dengan glis aprikot.(ambil glis aprikot double boiler.cairkan dan tambah sedikit air)

nota-glis aprikot boleh ganti dengan jeli segera./pengilat kek untuk menarik.boleh juga diketepikan tanpa menjejaskan rasa.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s